Посуд для духовки: яка краще для запікання страв? Види жароміцної посуду з кришкою і без для газової і електричної духовок

Багато господинь використовують електричну або газову духовку для приготування різних страв. Однак соковите м’ясо, солодка випічка та інші кулінарні шедеври можуть вийти бездоганними тільки при дотриманні всіх нюансів приготування. До них відноситься і правильний вибір ємності для запікання. Сучасні виробники пропонують багатий асортимент посуду для духовки. Вироби відрізняються формою, розмірами, матеріалами виготовлення.


Особливості
Посуд для запікання повинна бути жароміцної, а при використанні в газовому приладі – ще й вогнетривкої. При цьому якісні вироби, призначені для приготування страв в духовці, повинні добре проводити тепло. Одним з важливих параметрів при виборі термостійкого посуду є матеріал. Ємності не повинні плавитися, деформуватися, вбирати запахи. Продукти, що знаходяться в них, не повинні пригорати. Блюдо, приготоване в якісної посуді, виходить рівномірно пропеченим. Воно легко витягується, не має сторонніх присмаків.
Посуд для духовки потрібно вибирати з досить товстими стінками і дном. З цим пов’язані рівномірність прогріву, а також здатність зберігати тепло. Оптимальний параметр – від 0,6 до 0,8 див.
Вироби з більш тонкими стінками можна використовувати лише в тому випадку, якщо блюдо не потребує тривалої теплової обробки.


Різновиди
Виділяють кілька типів ємностей, в яких готують ті чи інші страви.
- Посудина. Так називається невеличкий кухлик з довгою ручкою. Такий посуд чудово підходить для приготування та подачі порційних страв. Зазвичай це жюльєн. Однак кокотницу використовують також для приготування печені, овочевого рагу, запеченої риби, омлету, пудингу, сирної запіканки. Дану посуд виготовляють із сталі, кераміки, чавуну.

- Гусятниця. Це овальна ємність з кришкою, злегка нагадує каструлю. Сучасні варіанти виготовляються з чавуну, жароміцного скла, кераміки. У такому посуді запікають і тушкують м’ясо, овочі, птицю.

- Жаровня. Це ємність з потовщеним дном, кришкою і невеликими ручками з боків. Сучасні варіації мають різноманітну форму: бувають круглими, овальними, прямокутними. Посуд використовують для запікання м’яса, риби, овочів. Дуже смачним виходить в неї картоплю по-французьки. Для виготовлення таких ємностей використовують сталь, алюміній, чавун і скло.

- Тажин – неглибока широка ємність з високою конусоподібної кришкою. Посуд прийшла до нас з азіатських країн. За рахунок товщини стінок, особливої форми і масивності вона ідеально підходить для довгого гасіння і «томління». У процесі приготування пара конденсується у верхній частині кришки. Потім краплі поступово стікають по стінках. Це дозволяє отримувати соковиті страви без додавання олії і води. Інгредієнти тушкують у власному соку. У тажині готують м’ясо, птицю, рибу, овочі.
Особливо смачними виходять сложносоставные страви з різними травами і спеціями.

- Горщики для запікання. Це невеликі порційні ємності з кераміки. У них готують дуже смачні каші, супи, жульєни та інші страви.

- Лист – тонкий лист з металу з загнутими краями і бортиками. На деках зазвичай випікають пиріжки, булочки. Підходять вони і для запікання картоплі, м’яса, риби, овочів.
Також у продажу є різноманітні силіконові форми та лотки, нагадують невелике деко з більш високими стінками.

Форма і розміри
Розміри ємностей для приготування в духовці варіюються від зовсім невеликих, придатних для подачі однієї порції страви, до великих, розрахованих на сім’ю з двох і більше осіб.
Форми посуду також різні. Вибір тут залежить від призначення ємності.
- Кругла. У такому посуді дуже зручно пекти торти, різні пироги, піцу. Варто врахувати, що для випікання хлібобулочних виробів більше підходять ємності з висотою бортиків близько 7 див. Для приготування інших видів кондитерських виробів досить висоти близько 3 див.
- Овальна форма оптимальна для приготування м’ясних і рибних страв.
- Прямокутна. В таких ємностях також можна запікати м’ясо і рибу. Підходять вони і для приготування лазаньї, овочевих страв, пирогів з начинкою.
- Хвилясті форми використовують для створення красивих кексів, тортів, тістечок. Перед приміщенням тесту в ємність всі стінки ретельно змащують маслом. Це необхідно для того, щоб випічка легко виймалася з посуду, а її краї виходили акуратними і красивими.
- Фігурна. Крім звичайних хвилеподібних форм, виробники пропонують і більш оригінальні варіанти. Це місткості у вигляді зірочок, сердечок, букв, тварин і т. д. Зазвичай вони робляться з силікону. Їх використовують для виготовлення різноманітних кондитерських виробів, які своїм зовнішнім виглядом радують і дорослих, і дітей.
Форми для випічки можуть бути як суцільними, так і роз’ємними. Багато господинь вважають більш зручним другий варіант. Він ідеально підходить для випікання бісквітів. Випічка легко і швидко витягується. Цьому сприяє знімне дно.

Матеріали
Кераміка
Фаянсовий посуд дуже красива, а подача страв в ній дуже ефектна. Сучасні СВЧ-печі та духовки дозволяють використовувати такі вироби, якщо вони є жаростійкими. При цьому бажано не нагрівати прилад занадто сильно, температуру слід збільшувати поступово. Продукти будуть повільно гаситься, зберігаючи всі свої корисні властивості. Після готовності страва довго буде залишатися теплим.
До недоліків керамічних ємностей можна віднести пористість матеріалу. Такий посуд може вбирати аромати, тому залишки страви краще перекладати в інший контейнер. Варто відзначити і крихкість кераміки. Звертатися з виробами потрібно вкрай акуратно.

Силікон
Силіконові вироби відрізняються пластичністю, легкістю, різноманітністю форм і забарвлень. Саме тому сьогодні вони користуються великою популярністю. Ємності володіють антипригарними властивостями, у них виходить прекрасна випічка. Матеріал не боїться перепадів температур, такі форми можна ставити і в духовку, і в холодильник. На відміну від скляної або керамічної посуду такий виріб можна розбити.
Не варто тільки намагатися різати торт або пиріг, не виймаючи його з форми. У такому разі силікон можна випадково пошкодити.

Тефлон
Тефлонове покриття дозволяє готувати без жиру. Це відмінне рішення для дієтичного раціону. Однак важливо пам’ятати, що матеріал не можна нагрівати понад 260°С, інакше він почне виділяти небезпечні для здоров’я людини речовини.

Сталь
Сталева посуд – класичний варіант. Вона доступна за ціною, зручна у використанні, практична. Нержавіюча сталь стійка до корозії, відрізняється зносостійкістю, зберігає всі корисні властивості продуктів. Вибір сталевого посуду, що підходить для духовки, дуже широкий. В таких ємностях їжа готується швидко, не пригорая при цьому.

Чавун
Чавун не відрізняється великою привабливістю. Однак деякі і сьогодні користуються чавунними виробами для приготування страв. Матеріал надовго зберігає тепло, не дозволяє їжі пригорати. Він довговічний, стійкий до механічного впливу. Подряпини від металевих ложок не впливають на функціональність такого посуду. Тим не менше недоліків у чавуну все ж більше. Він схильний до появи іржі, вбирає в себе жир, який поступово стає канцерогенним.
Крім того, чавунні вироби мають велику вагу.

Скло
Жароміцне скло також використовується для виготовлення термостійкого посуду. У ній можна запікати, так і розігрівати їжу. Форма зазвичай буває овальної або прямокутної. Це забезпечує рівномірний розігрів. Деякі моделі забезпечуються кришкою. Важливо лише пам’ятати, що скло не терпить різких температурних перепадів.

Папір або фольга
Одноразові форми з фольги або спеціального паперу – відмінне рішення для тих, хто рідко готує і не хоче захаращувати кухню різним посудом. Папір дозволяє піч без великої кількості олії. Вона не деформується, зберігає форму кондитерських виробів, що дозволяє їх легко витягати (у крайньому випадку можна просто розірвати папір) Такі форми не потрібно мити. Продукти в папері можна поміщати в холодильник. Варто відзначити також приємно низьку ціну такого рішення.

Як вибрати?
Вибираючи посуд для газової або електродуховки, слід врахувати кілька важливих моментів.
- Розмір ємності залежить від кількості членів вашої родини. Якщо вас двоє, буде достатньо невеликого розміру. Якщо сім’я численна або до вас часто приходять гості, об’єм краще взяти побільше. Інший варіант – кілька індивідуальних невеликих горщиків або, приміром, кокотниць.
- Габарити камери печі також слід враховувати, особливо при покупці дека. Від його країв до стінок духовки має залишатися мінімум 5-6 див.
- Наступний критерій – призначення посуду. Корисні страви без жиру у власному соку можна готувати в керамічних і скляних ємностях. Якщо ж вам подобається хрустка апетитна скоринка, вибирайте алюміній або чавун. Такі матеріали можна використовувати в режимі гриля. Силікон зазвичай застосовують для створення випічки (пирогів, кексів тощо).
- Що стосується товщини посуду, це залежить від способу приготування. Товстостінні вироби призначаються для довгого томління при невеликій температурі. Для високого нагрівання і наступного швидкого охолодження підходять тонкі сталеві листи.
- Висота стінок пов’язана з типом страви, яку ви збираєтеся готувати. Високі потрібні для хлібобулочних виробів, картоплі, запіканок. М’ясо і рибу можна запікати на деку з низькими бортиками.
- Якщо ви любите плов, придбайте казан. Якщо вам подобаються жульєни і запіканки, вдалою покупкою стане посудина. Складні багатокомпонентні страви і смачна печеня виходять в утятнице. Апетитні супи та каші в горщику з кришкою. Для створення страв без жиру нагоді тажин.
- При виборі посуду варто враховувати тип приладу. Наприклад, якщо у вас духовка з НВЧ, вам не підійдуть металеві предмети. Вся справа в здатності матеріалу відображати мікрохвилі.
- Посуд з пластика не підходить для використання в духовках будь-якого типу. Також не можна поміщати туди емальований посуд, не призначену для сильного нагріву. Варто відзначити, що деякі чавунні листи теж мають емальоване покриття. Тому важливо враховувати рекомендації виробника про призначення предмета.
- Не ставте в духовку ємності з ушкодженнями (тріщинами, відколами і т. д.). Під впливом температури такий посуд може лопнути. Це в свою чергу може привести не тільки до псування страви, але і до пошкодження внутрішньої поверхні духовки.



Особливості догляду
Емальовані, скляні і сталеві вироби не вимагають особливого догляду. Вони легко миються звичайними засобами. Головне, не використовувати абразивні речовини і насухо витирати вироби, щоб уникнути розлучень. Якщо на предметі з нержавійки з’явилися плями, їх можна ліквідувати за допомогою оцту або лимонної кислоти. Чавунний посуд, як і залізниця, схильна до утворення іржі, тому її не можна замочувати.
Також не варто забувати про чутливості деяких матеріалів до температурного контрасту. Не наливайте в неостиглого ємність холодну воду.



Про те, чим розрізняються форми для запікання, дивіться у наступному відео.